Tutorials Inkscape

De wikimanuals
La revisió el 10:03, 23 juny 2015 per Tafol (discussió | contribucions) (Afegisc llicència menys restrictiva que la del wiki en general)
Jump to navigation Jump to search
Cc-by-sa-88x31.png Tutorials INKSCAPE de @tafol està subjecta a una llicència de Reconeixement-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons


Fitxer:Exemple.jpg

A continuació es mostren una sèrie d'activitats, acompanyades de tutorials interactius, que us ajudaran a aprendre diferents eines de l'aplicació Inkscape. Es recomana haver seguit, abans de començar aquestes activitats els tutorials "bàsic" i "formes" inclosos en el mateix programa des del menú Ajuda > Tutorials

Nota clasica.png Per veure els tutorials interactius necessiteu tenir instal·lat el suport per a Flash al vostre navegador


Contingut

Eines llapis Eina llapis.png i boli Eina boli.png

  Nota: és provable què, quan feu clic als l'enllaços llapis.svg i boli.svg siga el propi navegador el que mostre el contingut del fitxer. El que haureu de fer aleshores és fer clic amb el botó secundari i triar l'opció "desa el contingut de l'enllaç", o bé, quan s'obri l'arxiu amb el navegador, anar al menú "Fitxer > Anomena i desa la pàgina".


Activitat 1

Baixeu i obriu amb Inkscape el fitxer llapis.svg. Dibuixeu les línies que es demanen seguint les indicacions del tutorials.

Tutorial llapis(1). Us ajudarà a fer les 4 primeres vinyetes de l'activitat.
Tutorial llapis(2). Per fer les vinyetes centrals.
Tutorial llapis(3) Amb aquest fareu la part de baix.


Al final, us quedarà, més o menys, així:  

Activitat 2

Baixeu i obriu amb Inkscape el fitxer boli.svg. Dibuixeu les línies que es demanen seguint les indicacions del tutorials.

Tutorial boli(1). Us ajudarà a fer la primera fila de vinyetes.
Tutorial boli(2). Per fer les vinyetes restants.

Al final, us quedarà, més o menys, així:  


Operacions booleanes

Activitat 1

Dibuixeu, en un fitxer nou, un martell com el de la imatge, utilitzant rectangles, el·lipsis i fent operacions booleanes entre ells.   El Tutorial Martell us mostrarà com fer l'activitat.

Activitat 2

Dibuixeu, en un fitxer nou, un puzle de 4 peces com el de la imatge, utilitzant rectangles, camins i fent operacions booleanes entre ells.   El Tutorial Puzle us mostrarà com fer l'activitat.

Vectorització

Activitat 1: Baixeu i obriu amb Inkscape el fitxer vector1.svg el qual conté dos imatges (monocromàtiques) de mapa de bits baixades d'Internet. Vectoritzeu-les per exemple el de la Generalitat Valenciana. Després editeu-lo per fer algunes modificacions. Podeu seguir els següents tutorial: vector(1). El resultat final serà com es mostra:

 

Dibuix d'un hexaedre regular (iniciació a dibuix tècnic amb INKSCAPE)

En aquesta activitat realitzareu la figura d'un hexaedre regular (cub) en perspectiva isomètrica, el qual ens servirà per després formar altres figures. Recomane aquesta activitat per familiaritzar-nos amb alguns conceptes de l'aplicació importatnts a l'hora de fer alguns dibuixos tècnics com són:

  • Capsa contenidora visual o geomètrica
Rectangle que circumscriu els objectes seleccionats i el qual s'utilitza per ajustar objectes
  • Estils de contorn
Gruix de les línies, cantonades arrodonides, finals de línia.
  • Girs

El resultat us ha de quedar així:   Us podeu guiar pel tutorial cub.

Dibuix de les peces del SOMA

Per fer aquesta activitat, primer necessitareu haver fet l'anterior. Es tracta de dibuixar algunes peces del conegut joc xinès "Cub SOMA". En aquesta activitat es treballen els ajustaments i l'ordre en l'eix Z dels objectes. Feu servir aquest tutorial: SOMA. Resultat:  

La plantilla amb el marc i el caixetí

Activitat: En aquesta pràctica crearem una làmina amb un marc i un caixetí per utilitzar-los com a plantilla, ajudant-nos de l'ajustament a guies. Seguiu les indicacions del tutorials.


Al final, us quedarà així:  

Vistes acotades d'una peça simple

Dibuixeu en sistema dièdric pel mètode del primer quadrant   les vistes acotades de la següent peça (podeu utilitzar la plantilla de la pràctica anterior):  

Tutorial: Vistes. El resultat final ha de quedar:

 

Perspectiva axonomètrica (isomètrica i trimètrica)

Dibuixeu dues representacions axonomètriques de la peça de l'activitat anterior. Una de les quals ha de ser isomètrica, i l'altra, trimètrica (podeu utilitzar la plantilla d'activitats anteriors)

Tutorial: Axonometria. El resultat final ha de quedar: