COM INSTAL·LAR CÒDECS EN LLIUREX

De wikimanuals
Jump to navigation Jump to search

Contingut

Introducció (adaptat de WikiLinkat)

Els documents de vídeo i so digital acostumen a fer ús de tècniques avançades de compressió i codificació que requereixen d'un programari específic per a poder-los enregistrar o mostrar. Els mòduls de programari encarregats de gestionar aquests formats multimèdia s'anomenen còdecs, paraula formada per la combinació de "codificador" i "descodificador".

Alguns còdecs fan servir algorismes secrets o sotmesos a patents. D'altres, en canvi, es basen en formats públics i de lliure ús. Per evitar problemes, la majoria de distribucions de GNU/Linux només porten de sèrie els còdecs basats en formats lliures, deixant a criteri de cada usuari/ària la possibilitat de descarregar i incorporar altres components al seu sistema.

Es recomana fer servir sempre formats oberts i lliures de patents en les vostres creacions multimèdia, com ara Theora, Ogg o Vorbis. Tots aquests formats es poden fer servir de manera nativa en qualsevol instal·lació de GNU/Linux, sense afegir cap programari addicional.

En aquest tutorial trobareu com descarregar i instal·lar, sota la vostra responsabilitat, determinats còdecs en LliureX per a exportar un projecte d'OpenShot amb diversos formats de vídeo i àudio.


OpenShot no ha trobat el còdec

OpenShot pot exportar el projecte de vídeo que hem editat en diversos formats.


 


Si tenim una instal·lació neta de LliureX 10.09 trobarem que OpenShot no troba alguns dels còdecs necessaris per a determinats formats de vídeo.

En l'exemple, si volem exportar a format AVI amb el còdec h.264, ens apareixerà un avís que ens alerta que OpenShot no ha trobat el còdec libx264: "Els següents formats/codecs no estan en el sistema: libx264". En aquest cas no es realitzarà l'exportació del projecte de vídeo a format AVI (h.264).

 


Si fem clic en l'enllaç "Learn More" obtindrem la resposta al problema.

La solució és instal·lar el paquet libavformat-extra-52 del dipòsit d'Ubuntu. Això desinstal·larà el paquet libavformat52 que no conté els còdecs necessaris. Però primer hem d'activar els dipòsits d'Ubuntu.

Activació dels dipòsits d'Ubuntu

1. Obrim Orígens de programari en Sistema -> Administració.


 


2. Seleccionem la font de programari addicional Ubuntu i fem clic en el botó <<D'acord>>.


 


Apareix una nova finestra informativa.


 


3. Quan aparega el següent missatge fem clic al botó <<D'acord>>.


 


Instal·lació del paquet libavformat-extra-52

1. Obrim Synaptic, gestor de paquets en Sistema -> Administració.


 


2. Fem clic al botó Cerca.


 


3. Podem "libavformat" en el camp Cerca.


 


Ens apareixen 4 paquests que contenen eixa paraula.

 


  El paquet libavformat52 és el paquet que ve instal·lat per defecte en LliureX.


4. Fem clic amb el botó dret del ratolí sobre el paquet libavformat-extra-52 i en el menú contextual seleccionem l'opció "Marca per a instal·lar".


 


5. Fem clic en el botó <<Marca>> de la següent finestra.


 


6. Fem clic en el botó Aplica del gestor de paquets Synaptic.


 


7. Fem clic en el botó <<Aplica>> de la següent pantalla.


 


En les següents pantalles és mostra com va el procés de descàrrega dels paquests de fitxers i de desinstal·lació i instal·lació de programari.

 


 


8. Fem clic en el botó <<Tanca>> de la pantalla que ens indica que s'han aplicat els canvis.

 


9. Tanquem l'OpenShot i el tornem a llançar.

Podem comprovar que ja podem exportar el projecte de vídeo en format AVI (h.264) i molts altres formats restringits.


 


Desactivar els dipòsits d'Ubuntu

Per últim, recorda desactivar els dipòsits d'Ubuntu.


 


Llista de còdecs que s'han instal·lat

- libx264 - Per als formats AVI (h.264), FLV (h.264), MOV (h.264) i MP4 (h.264)

- libxvid - Per al format MP4 (xvid)

- libmp3lame - Per als formats AVI (mpg4), FLV (h.264), MOV (h.264) i MP4 (h.264)


Alternatives (adaptat de WikiLinkat)

És important que cada vegada més fem servir programari de codi obert. Per aquest motiu volem plantejar diverses solucions.

Ogg és un estàndard obert i lliure de patents de programari, dissenyat per l'ús en entorns digitals de caire multimèdia. Això inclou tant Àudio com Vídeo. El seu format “contenidor” és OGG i normalment s'utilitza amb:


Alternatives àudio

  • Vorbis és un format d'àudio de propòsit general comprimit amb pèrdua. Forma part del Projecte Ogg. Ofereix una qualitat bastant superior a MP3, WMA, RealAudio i VQF ocupant el mateix espai.


  • Speex és un format de compressió d'àudio de patent lliure especialment dirigit al discurs o la parla. Speex está subjecte a la llicència BSD i s'utilitza amb el contenidor Ogg de la Fundació Xiph.org, funcionant com a complement del projecte Ogg Vorbis.


  • FLAC és un còdec d'àudio únic si es tenen en compte alguns aspectes ja que no és el fet de ser sense pèrdues l'única cosa que el caracteritza; sinó això juntament amb la seva accessibilitat donat que és totalment no-propietari, no relacionat amb patents privades i de codi obert; és a dir, tota la documentació relacionada amb la seva implementació és totalment accessible per a tothom. Cal destacar també que és un format completament gratuït de fer servir, fet que a vegades no és té en compte. Totes aquestes característiques de facilitat d'accés i lliure distribució és el que està convertint el FLAC en un format atractiu per als desenvolupadors d'aplicacions i també en un dels formats i còdecs d'àudio sense pèrdues més estès i suportat tant per dispositius físics com per aplicacions de programari.


Alternatives video

  • Theora és un còdec de vídeo lliure desenvolupat per la fundació Xiph.org com a part del projecte Ogg. Està basat en el còdec VP3. Si bé VP3 és una tecnologia sota patent, On2 va decidir permetre'n l'ús sense exclusions a tothom, de manera que es pot emprar Theora i altres còdecs VP3 derivats per a qualsevol propòsit. L'objectiu és la possiblitat de tenir arxius Ogg, on Theora actua com a capa de vídeo, mentres que Vorbis actua generalment com a capa d'audio (Speex i FLAC també poden actuar com a capes d'audio). Podent treballar amb audio i video a la vegada sense haver de maniobrar amb formats tancats o de pagament, és adir, tenint una alternativa lliure i competitiva als formats del grup MPEG-4 del Consorci MPEG.


Alternatives en OpenShot

En OpenShot podem exportar un projecte de vídeo en format OGG (theora/flac) i OGG (theora/vorbis).


Enllaços