3.140
modificacions
Canvis
Jump to navigation
Jump to search
cap resum d'edició
<br>Si és programari davall la GPL, no hi ha garantia. El programari s’oferix tal com és. Tens dret a estudiar el seu codi, a modificar-ho, a redistribuir-lo, a usar-ho en tants ordinadors com vullgues... però no hi ha garantia. No pots denunciar a ningú perquè no funcione. El programari lliure està basat en la confiança que les coses s’han fet el millor possible, i tot el món està invitat a participar en la seua millora i el seu desenvolupament.
<br>
=== Diversos modes d’afegir, eliminar o actualitzar aplicacions del sistema. ===
===== El centre de programari d’Ubuntu =====
[[Image:Anadir i llevar aplicaciones.png|thumb|Anadir i llevar aplicaciones.png]] El programa '''El centre de programari d’Ubuntu''' és la forma més senzilla en Ubuntu d’instal·lar o llevar programes. També és la més limitada.
Pots trobar el programa en '''Menú Aplicacions → Centre de programari d’Ubuntu'''
===== Gestor de paquets Synaptic =====
[[Image:(Menú) Gestor de paquets Synaptic.png|thumb|(Menú) Gestor de paquets Synaptic.png]]
'''Synaptic''' és un avançat sistema per a instal·lar o eliminar aplicacions del teu sistema. L’entorn és gràfic, com en El centre de programari d’Ubuntu, però molt més potent. Amb Synaptic tens el control complet dels paquets (aplicacions) instal·lats en el teu sistema.
Cal tindre en compte que si hi ha dependències, cal instal·lar estes primer. Per a solucionar i previndre els possibles problemes de dependències podem anar al Synaptic de l’equip amb internet, busquem el paquet que volem, fem clic dret sobre el paquet en qüestió, entrem en '''Propietats''' i seleccionem la pestanya de '''Dependències'''. Ací veiem els paquets que necessitem per a instal·lar degudament el paquet en l’equip sense internet.
Opcionalment també podem descarregar els discos de Debian que contenen molts programes i paquets .deb el que els fa compatible amb Ubuntu, només entrem a orígens del programari i donem clic a afegir cd-rom.
==== Per mitjà d’arxius ====
Si ho preferim, també es poden instal·lar per mitjà de la línia de comandos, per mitjà del comando '''dpkg''':
<pre>sudo dpkg -i <paquete>.deb </pre>
En este cas també caldrà instal·lar manualment les possibles dependències del paquet.
El mateix comando també es pot usar per a desinstal·lar el paquet:
<pre>sudo dpkg -r <paquete> </pre>
===== Paquets ''Autopackage'' d’extensió. package =====
El projecte http:autopackage.org naix amb la idea de facilitar la instal·lació d’aplicacions en Linux independentment de la distribució i escriptori que usen. Per això molts projectes ho utilitzen, com per exemple [[Inkscape]].
Instal·lar per primera vegada un arxiu d’extensió .package es molt senzill. N’hi ha prou amb seguir les següents indicacions (en la pagina del projecte també [http://autopackage.org/docs/howto-install/ s’indica com]).
<pre>sh ./<archivo>.run</pre>
Normalment, en el cas que necessite permisos de superusuari (també cridat administrador o ''root'') demanarà la contrasenya; si no és així n’hi ha prou amb agregar l’orde ''sudo'' abans del comandament, amb la qual cosa quedaria així:
<pre>sudo sh ./<archivo>.run</pre>
==== Compilar aplicacions a partir del codi font ====
$ make
$ sudo checkinstall</pre>
<br>'''Basat en:''' [http://mundogeek.net/wiki/doku.php?id=configuracion_d’ubuntu http://www.guia-ubuntu.org/index.php?title=A%C3%B1adir_aplicaciones]
== Veure també ==