Diferència entre revisions de la pàgina «Instal·la Epoptes a la teua aula»
Línia 11: | Línia 11: | ||
== Preparació == | == Preparació == | ||
− | Abans de tot, tant en el servidor (professor) com en els clients, hem de preparar l'entorn, els repositoris i demés. Haurem d'executar el següent: | + | Abans de tot, tant en el servidor (professor) com en els clients, hem de preparar l'entorn, els repositoris i demés. Hem de tindre en compte que potser en les versions 13.06 no siga necessari, només ho serà si no trobem els paquets d'Epoptes (epoptes, epoptes-client) al Synaptic, apt, etc.. Haurem d'executar el següent: |
<pre> | <pre> |
Revisió del 08:34, 17 març 2014
Contingut
Control d'aula EPoptes
EPoptes és un programari que incorpora Lliurex a la versió 13.06, però només funciona si ho instal·les amb el model d'aula, es a dir, amb el servidor per al professor i amb els equips dels alumnes separats de la xarxa comuna.
Però què passa si tens la xarxa interconectada amb un enrutador i no ho tens separat amb dues targetes de xarxa al servidor? I si no ho vols així per motius de rendiment, etc? I si tinc equips amb versió Lliurex 12.06?
Amb aquesta guia tractaré d'orientar-te per tal de que sigues tú mateix qui ho faça independentment de si fas servir o no el model d'aula que proposa la conselleria.
Tota la informació que trobaràs ací està extreta de la pàgina web del projecte EPoptes: http://www.epoptes.org/
Preparació
Abans de tot, tant en el servidor (professor) com en els clients, hem de preparar l'entorn, els repositoris i demés. Hem de tindre en compte que potser en les versions 13.06 no siga necessari, només ho serà si no trobem els paquets d'Epoptes (epoptes, epoptes-client) al Synaptic, apt, etc.. Haurem d'executar el següent:
apt-key adv --keyserver keyserver.ubuntu.com --recv-keys 0350B375 series=$(lsb_release -s -c) test "$series" = squeeze && series=lucid test "$series" = wheezy && series=precise echo "deb http://ppa.launchpad.net/epoptes/ppa/ubuntu $series main" > \ "/etc/apt/sources.list.d/epoptes-ppa-$series.list" apt-get update
Instal·lació a l'equip del professor
A l'equip del professor, cal que instal·les la versió servidor, el paquet "epoptes", tot després de realitzar la tasca de preparació descrita anteriorment:
(abans, fes les tasques de preparació) sudo apt-get install epoptes
A continuació, afegix l'usuari lliurex al grup epoptes (o l'usuari o usuaris que desitges que facen servir el programari a l'equip):
sudo gpasswd -a lliurex epoptes
Per últim, es recomanable reiniciar l'equip i així estarem segurs que s'apliquen tots els canvis realitzats.
Instal·lació als equips dels alumnes
Als equips dels alumnes instal·lem la versió client, el paquet corresponent és el "epoptes-client".
(abans, fes les tasques de preparació) sudo apt-get install epoptes-client
Després, has de fer la descàrrega del certificat digital de l'equip del professor a l'alumne. Això és necessari per fer segures les comunicacions entre els equips clients i el servidor, i és habitual amb programari d'aquest tipus (per exemple, també es fa amb iTALC). Per tal que el client trobe l'equip del professor, has d'indicar la seua IP al fitxer de configuració d'EPoptes:
/etc/default/epoptes-client
Descomenta la línia on posa SERVER i poses ahí la IP del professor:
SERVER=(ací poses la IP de l'equip del professor)
Després instal·les el certificat:
sudo epoptes-client -c
Et recomane també que li dones un nom particular a cada equip d'alumne. Pots posar alguna cosa com "alumne01" o "lliurex-alu01", etc., això et servirà per identificarlos. Com es fa? Simplement has de posar el nom que vullgues a l'arxiu
/etc/hostname
(normalment durant la instal·lació, s'hi posa "lliurex-desktop").
També has de posar el nom canviat a l'arxiu
/etc/hosts
i amb això és tot, a gaudir del control d'aula!.