3.140
modificacions
Canvis
cap resum d'edició
'''(3)''' Polsant en la part esquerra en "Programari Instal·lat" accediràs a una llista de tots els programes que tens instal·lats en el sistema. Si desitges desinstal·lar algun d’ells. Només polsa dos vegades sobre ell i d’actualitzarà la finestra mostrant-te la descripció del programa i donant-te l’opció de desinstal·lar-lo. <br>
<br>
===== Gestor de paquets Synaptic =====
Arranca Synaptic i veu a '''Configuració -> Preferències''', en la Pestanya ''General'' marca la casella "Considerar els paquets recomanats com si anessen dependències".
==== aptitude i apt-get ====
Ambdós programes són molt semblants, excepte en un detall: aptitude recorda les dependències que s’han aplicat en la instal·lació d’un paquet. Açò significa que si s’instal·la o actualitza una aplicació amb aptitude i després es vol desinstal·lar, aptitude esborrarà el programa junt amb totes les seues dependències (excepte si són usades per altres paquets). Si s’instal·la amb apt-get o amb entorn gràfic Synaptic, la desinstal·lació esborrarà només el paquet especificat, però no les dependències.
===== =====
===== Ús =====
Opcionalment també podem descarregar els discos de Debian que contenen molts programes i paquets .deb el que els fa compatible amb Ubuntu, només entrem a orígens del programari i donem clic a afegir cd-rom.
==== ====
==== Per mitjà d’arxius ====
Si ho preferim, també es poden instal·lar per mitjà de la línia de comandos, per mitjà del comando '''dpkg''':
<pre>sudo dpkg -i <paquete>.deb</pre>
En este cas també caldrà instal·lar manualment les possibles dependències del paquet.
Instal·lar per primera vegada un arxiu d’extensió .package es molt senzill. N’hi ha prou amb seguir les següents indicacions (en la pagina del projecte també [http://autopackage.org/ s’indica com]).
Una vegada descarregat l’arxiu, hem de donar-li [[Sistema de fitxers#Els_permisos|permisos d’execució]], fer doble clic sobre l’arxiu i en l’avís en què pregunta ''Vol executar o veure el seu contingut?'' hem de fer clic a '''Executar'''. Una vegada fet açò, començarà l’instal·lador del programa '''Autopackage''' i del contingut del paquet. A l’instal·lar-seel programa Autopackage '''el''', pròxim arxiu d’este tipus que desitges instal·lar bastarà de fer doble clic sobre ell sense necessitar fer res del que escriu anteriorment.
===== Arxius binaris =====
La primera cosa que hem de fer, per consegüent, és donar a eixe fitxer el permís per a executar-se. Despleguem el menú contextual de l’arxiu i triem l’opció ''Propietats''. Seleccionem la pestanya ''Permisos'' i veurem que l’arxiu té permisos de lectura i escriptura per al propietari però no per a execució. Activem la casella per a donar permisos d’execució i tanquem la finestra.
<center>
<br>
</center>
Ara que ja hem donat permís al fitxer per a poder executar-ho fes ''doble clic''. Al fer-ho t’apareixerà una finestra donant-te diverses opcions. Elije '''executar'''.
<pre>sudo chmod +x <nombre_binari>.bin</pre>
*Instalamos l’arxiu binari:
<pre>sudo ./<nombre_binari>.bin</pre>
===== Arxius Run =====
Normalment, en el cas que necessite permisos de superusuari (també cridat administrador o ''root'') demanarà la contrasenya; si no és així n’hi ha prou amb agregar l’orde ''sudo'' abans del comandament, amb la qual cosa quedaria així:
<pre>sudo sh ./<archivo>.run</pre>
==== ====
==== Compilar aplicacions a partir del codi font ====
$ ./configure --prefix=/usr
$ make
$ sudo checkinstall</pre>
== Veure també ==