Obre el menú principal

Treballar amb Google Docs: el procés inicial

Torna a l'índex


Apertura d'un compte Google (tots els membres del grup, si no el tenen)

És necessari que tingueu un compte Google per a poder accedir als seus recursos. 

Un cop esteu enregistrats ja podeu accedir a la vostra pàgina principal de Google Drive.

És important que ajusteu els paràmetres següents de la configuració del vostre compte. Per canviar informació del compte, feu clic a Configuració a la part superior dreta de la pàgina de la llista de documents (Roda dentada).

  • Escollir un idioma: El corrector ortogràfic utilitzarà aquest idioma de manera predeterminada quan editeu text i la modificació de l'idioma afectarà també l'idioma de la interfície de Google Drive (menús, botons, etc.).
  • Canviar el vostre nom visible (és a dir, el nom que us identifica davant altres col·laboradors): és important que mantingueu el nom d'usuari/a que empreu al campus UOC o el vostre nom complet a fi de facilitar la vostra identificació al consultor/a i als companys i companyes del vostre grup de treball.

Recordeu que si decidiu eliminar el vostre compte Google, els col·laboradors assignats als vostres documents ja no podran accedir-hi, si abans no teniu la precaució de reassignar les propietats dels documents.

Familiaritzar-se amb el funcionament

Un cop accediu a Google Drive, el primer que trobareu és la pàgina principal dels vostres documents. A mesura que aneu creant carpetes o documents podreu, des del menú de l'esquerra, organitzar-los de diverses maneres. La llista de documents us mostrarà, mitjançant icones, el tipus de document (text, presentació, formulari, full de càlcul). Per familiaritzar-nos amb el funcionament de Google Drive, farem un breu exercici d'iniciació amb l'editor de text.


La navegació esquerra

Aquí és on podeu organitzar els vostres documents seguint el següents criteri:

  • La meva unitat 
  • Compartits amb mi
  • Destacats
  • Oberts recentment
  • Més...
    • Activitat
    • Tots els elements
    • Paperera
    • Altres filtres (propietari...)

Aquí trobareu més informació sobre cada apartat: Visualitzacions en la navegació esquerra.

A l'apartat “Compartit amb mi” hi trobareu les carpetes o fitxers que altres usuaris hagin compartit amb vosaltres. Quan una carpeta és compartida presenta aquesta icona: 

Listat de documents i carpetes

En el llistat de documents i carpetes trobareu les següents funcionalitats:

  • Cada document i carpeta indica el nom, l'autor/a i la data de l'última modificació 
  • Si es tracta de documents i carpetes compartides, trobarem indicada l'última data de l'ús compartit (quan i qui ha fet el darrer canvi)
  • Botons de (dreta del llistat): Ordena (desplegable), opcions de visualització (en graella o llistat) i Configuració (desplegable, aquí trobareu l'apartat d'Ajuda):


  • Botons de (esquerra del llistat, si seleccioneu prèviament un o diversos arxius i carpetes): Carpeta nova, Comparteix, Afegeix a “La meva unitat”, Organitza, Elimina, Visualitza, Més (desplegable)


Unes consideracions prèvies

Com anem veient, Google Drive és una eina que ens ha de facilitar el treball col·laboratiu per a la consecució de l'objectiu final: l'elaboració del projecte grupal.

El projecte grupal serà publicat i editat en suport wiki, una altra eina cooperativa.

És important tenir com a referència el "El projecte digital en equip" (Maria Pérez-Mateo, Montse Guitert, Teresa Romeu i Marc Romero) que trobareu a l'apartat Recursos/materials i fonts de l'aula. 

Google Drive i wikis només són eines tecnològiques al servei del treball col·laboratiu, per tant, hem de tenir clar que els projectes grupals només els durem a terme amb èxit si tots els membres del grup assumeixen els reptes de la col·laboració.

No oblideu que el principal valor que aporta el projecte grupal, més que el producte final, és el que aprendreu de l'experiència col·laborativa.

A diferència d'un treball en grup, el treball col·laboratiu no és un simple repartiment de continguts sinó que exigeix una clara responsabilitat individual en la consecució de l'objectiu comú (el projecte grupal), el compromís de compartir la resolució de problemes, i la interdependència positiva de tots els membres (sovint amb perfils molt heterogènics).

Uns dels elements metodològics que fa possible una bona experiència col·laborativa són el repartiment de tasques, tant individuals com col·lectives, la concreció d'uns acords de funcionament del grup i la concreció d'un calendari de treball.



Cal tenir present el següent:

  1. El consultor o consultora ha de rebre una invitació com a col·laborador (amb la finalitat que, si ho creu necessari, pugui inserir comentaris) de tots els documents de la pràctica. La millor opció és compartir una carpeta. La persona que coordini el treball grupal serà l'encarregada d'enviar la invitació.
  2. És molt important que encapçaleu el títol de cada document amb el nom del grup, o bé nomenar la carpeta compartida d'aquesta manera. Per exemple “XMEN_índex”. Heu de pensar que el consultor o consultora rep a la seva llista de documents tots els arxius compartits i d'aquesta manera li'n facilitareu l'ordenació.
  3. Cada aportació individual al continguts dels documents ha de ser argumentada inserint una anotació al marge. En aquest enllaç s'explica el procediment.
  4. És imprescindible que tots els membres del grup intervinguin en el l'edició dels documents, tant a Google Drive com al wiki.


(^Top)


Torna a l'índex